SOMK je 14. lipnja 2018. organizirao prosvjed pod parolom 2ZA dostojanstveni rad i starost - NE radu do 67“ u Rijeci i Zagrebu. Cilj prosvjeda bio je suprotstaviti se podizanju dobi za umirovljenje iznad 65 godina starosti te upozoriti na uvjete rada u predškolskom odgoju i obrazovanju, medijima i kulturi.

Zahtjevi prosvjeda „ZA dostojanstveni rad i starost: NE radu do 67“ upućeni Vladi i Saboru bili su:

  • Tražimo pravo na punu starosnu mirovinu sa 65 godina starosti – protiv smo bilo kakvog podizanja dobi za umirovljenje iznad te granice.
  • Protivimo se povećanju penalizacije prijevremenih mirovina, jer odgajatelji/ce u njih idu samo kad zaista više ne mogu raditi.
  • Umjesto toga, tražimo ozbiljnu analizu uvjeta rada odgajatelja/ica i njihovog učinka na zdravlje. Tražimo da se ispita mogućnost uvođenja beneficiranog radnog staža za odgajatelje/ice.
  • Tražimo da se državni predagoški standard napokon počne primjenjivati u svim segmentima, u cijelosti i bez odlaganja.
  • Tražimo izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju na način da se uspostave mehanizmi koji će osigurati da jedinice lokalne uprave i samouprave poštuju i provode državni pedagoški standard.

Pismo podrške Europske federacije sindikata javnih službi (EPSU) možete pročitati ovdje.

Video s prosvjeda možete pogledati ovdje i ovdje, a izvještaje pročitati na sljedećim poveznicama: SSSH, jutarnji.hr, HRT, RIportal, Novi List, 24sata, radnički.org.

Fotografije iz galerije: SOMK, Novi list i Nel Pavletić/PiXSELL