Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK), u sklopu projekta "Unapređenje kvalitete socijalnog dijaloga kroz razvoj i jačanje administrativnih i stručnih kapaciteta" kojeg financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda organizirao je dvodnevnu online konferenciju "Stanje i perspektive ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja". 

Ona se održala 28. i 29. svibnja 2020. godine uz pomoć aplikacije ZOOM putem dva online panela:

U četvrtak, 28. svibnja u 14:00 h održao se regionalni panel "Stanje i sindikalno djelovanje u RPOO – perspektive iz regije" na kojemu je sudjelovala Božica Žilić, predsjednica SOMK-a, Bosiljka Jovanović, predsjednica Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja (Srbija) i Ana Jakopič, generalna sekretarka Zveze svobodnih sindikatov iz Slovenije.

 

U petak, 29. svibnja, održan je drugi panel "Unapređenje uvjeta rada na nacionalnoj i međunarodnoj razini" na kojem su sudjelovali Luca Scarpiello, predstavnik Europske federacije djelatnika javnog sektora (EPSU), Viktória Szűcs, predsjednica Demokratskog sindikata radnika/ca u jaslicama (Mađarska) i Kristin Ideler, glavna tajnica sindikata ver.di (Hessen, Njemačka).

 

Oba panela moderirala je Iva Ivšić, a govornici su u prvim djelovima panela dali pregled stanja u sektoru ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja vezano za uvjete rada i materijalna prava te predstavili djelovanje svojih sindikata. Također, svi govornici/e osvrnuli su se na probleme uzrokovane epidemijom corona virusa s kojima se suočavaju zaposlenici/ce u vrtićima i sindikati. Po završetku uvodnih izlaganja, sudionici/ce iz sindikata diljem Europe sudjelovali su raspravi. Iako nije mogla biti održana, uživo, međunarodna konferencija održana i u online formatu uspjela je ostvariti svoje ciljeve razmjene znanja i iskustva na području sindikalnog rada, te jačanja, a ponegdje i uspostavljanje, međunarodne suradnje između sindikata koji djeluju na području ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Snimku međunarodne konferencije možete pogledati OVDJE.

Organizacija događanja je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. iz Europskog socijalnog fonda. SOMK je isključivo odgovoran za sadržaj videomaterijala.