Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) 11. svibnja 2017. godine u kasnim popodnevnim satima, na glavnome zagrebačkome trgu, organizirao prosvjed članova i zaposlenih u dječjim vrtićima Grada Zagreba „Pravo na rad bez straha – stop mobbingu na radnome mjestu“.

Zahtijevan je rad u humanim radnim uvjetima i poštivanje svakoga radnika. Zaposleni u dječjim vrtićima Grada Zagreba žele raditi bez straha. Tražena je i smjena ravnateljice Dječjeg vrtića „Remetinec“ zbog dugotrajnog zastraživanja zaposlenih u tome Dječjem vrtiću, a zbog čeka je SOMK već poduzimao sindikalne akcije, ali taj je zahtjev realiziran u jutarnjim satima toga dana.

Prva koja je javno progovorila o nehumanim radnim uvjetima u tome Dječjem vrtiću bila je Sanja Vidović. Dobila je otkaz ugovora o radu zbog, navodnog, skrivljenog ponašanja. Praćena ovacijama, Sanja se obratila okupljenima:

- Svatko tko radi – griješi. Mi nismo savršeni i ne tražimo savršenstvo, ali tražimo pravi smjer, smjer koji vodi prema čovjeku. Onima koji ustrajno i bezobzirno krše ljudska prava i ljudsko dostojanstvo može se dogoditi da i samo ostanu bez njega, poručila je Sanja Vdović.

- Ovdje smo zbog Sanje, zbog svih Sanja koje su svakodnevno izložene mobbingu, stresu, uvjetima rada koji nisu dostojni uvjetima 21. stoljeća, uvjetima gdje netko svakodnevno vrši pritisak na radnike koji često puta zbog toga sami moraju otići, jer to, jednostavno, ne mogu podnijeti, rekao je, također prisutan prosvjednome skupu predsjednik SSSH Mladen Novosel, poručujući kako nam samo solidarnost i zajedništvo mogu pomoći.

- Nažalost, pojedinaca poput ravnateljice Dječjeg vrtića „Remetinec“ ima još: MILAN SACKS, SOPOT,  ENTENTINI, JABUKA, BUKOVAC, POLETARAC. Prema zaprimljenim prijavama, ponašanje tih ravnateljica je svojevrsna  „tiha agresija“. Planirano, osmišljeno i sofisticirano narušavaju čast, ugled i dostojanstvo naših kolegica i to s ciljem eliminacije s radnog mjesta. Zbog toga im poručujemo: ODSTUPITE, jer vi niste dorasle poslovnim zadacima ni funkcijama na kojima se nalazite. Pod strahom i pritiskom se ne može i ne smije raditi. Vrtić treba biti zajednica koja uči, a ne zajednica koja se muči. Postanite svjesne činjenice da čovjek ne može biti sretan i produktivan na svome radnome mjestu ako je okružen nesretnim ljudima, poručila je predsjednica SOMK-a Božica Žilić.

 

Osvrnula se i na odnos s Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba:

- Još je do jučer pročelnik Ivica Lovrić govorio kako 'SOMK vrši mobbing nad institucijama Grada, a odgajateljice i radnici lažu'. Zato i moje obraćanje na ovim ljestvama ima simboliku, jer s gradskim vlastima smo više godina kao u pjesmi 'pa po lojtici gor, pa po lojtrici dol'. Shvatite nas, konačno ozbiljno, jer ovo o čemu mi pričamo  'nisu marifetluci' već ozbiljno kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda sindikalnog organiziranja. Od  vlasti u ovom gradu  očekujemo uvažavanje sindikata, partnerstvo i socijalni dijalog Vjerujte nam gospodo  'prerasli' smo uzaludna obećanja, čekanje nas je izmorilo, a igra 'pokvareni telefon'  više nije IN.

Svoje obraćanje završila je simboličnom porukom: Neka strah ide u prah!, nakon čega su prosvjednice, u formi performansa, uistinu tako i učinile. (Izvor: SSSH)

 

Fotografije iz galerije: Goran Mahkek / CROPIX