Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske osnovan je 26. listopada 2010. godine, broji preko 1 500 članova i ima kontinuirani trend rasta članstva. Udruženi smo u sindikalnu središnjicu Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske (SSSH) u kojoj djeluje 27 granskih sindikata različitih djelatnosti, koja ima ustrojene urede u svim većim gradovima te pravnu službu za pružanje pomoći i zastupanju radnika. Predsjednica SOMK-a Božica Žilić je i potpredsjednica Koordinacije sa sektorom javnih službi SSSH te predsjednica Ženske sekcije SSSH od 2000. godine. Najveći broj članova i članica SOMK-a dolazi iz dječjih vrtića diljem RH, a manji dio iz područja kulture i medija. SOMK je član PSI / EPSU - međunarodne sindikalne centrale javnog sektora i njegove europske podružnice. Od 2013. godine intenzivno se bavimo uvjetima rada naših članova i članica te smo pokrenuli i proveli različite sindikalne aktivnosti s ciljem poboljšanja istog.

Aktivnosti

U djelatnosti predškolskog odgoja u Zagrebu 2013. godine započeli smo s provođenjem kampanje "Za bolje uvjete rada odgajatelja i zaposlenih u dječjim vrtićima i dostojanstvo struke". Inzistiramo na poštivanju i provođenju Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i Državno pedagoškog standarda.

ZATO SMO:
1. Proveli 2014. godine istraživanje o stvarnom stanju broja djece po odgojnim grupama u vrtićima u RH, posebno u Zagrebu, a rezultate prezentirali javnosti na tribini. Time smo pokrenuli svijest samih radnika i radnica, ali i roditelja, o važnosti zajedničke "borbe" za hitno pokretanje promjena u predškolskom sustavu Grada Zagreba.
2. Održali tribinu i okrugli stol "Ista satnica - različita primjena, zašto?" u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, tražeći njezino ujednačavanje. SOMK je napravio svoj model satnice.

Zbog ignoriranja i marginaliziranja zaposlenih u dječjim vrtićima, posebno odgojitelja/ca, odbijanja socijalnog dijaloga od strane Grada Zagreba i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport TRAŽILI SMO:

 • Neodgodivu primjenu Državno pedagoškog standarda i postupnog smanjivanja broja djece u grupama
 • Zapošljavanje trećih odgojitelja/ica, asistenata/ica za rad s djecom s teškoćama u razvoju
 • Hitno donošenje Plana i razvoja mreže dječjih vrtića
 • Brža izgradnja i otvaranje novih smještajnih kapaciteta
 • Ujednačavanje visine stimulacije odgojiteljima/cama koji vode posebne i kraće programe
 • Rješavanje pitanja koeficijenata magistra ranog i predškolskog odgoja i magistre struke kroz kolektivni ugovor
 • Izdvajanje više sredstava za didaktiku i kupnju potrošnog materijala
 • Povećanje sredstava za prehranu djece

Inicirali smo:

 1. Prezentaciju naših zahtjeva u Skupštinskom odboru za obrazovanje i odboru za kontrolu (u čijem radu sudjelujemo)
 2. Lobirali smo vijećnike i vijećnice Skupštine Grada Zagreba tražeći održavanje tematske sjednice "O stanju u predškolskim ustanovama Grada Zagreba"
 3. Održana je tematska sjednica 16. lipanja 2016. godine, ali i prosvjed pod nazivom "Za boljitak malih i velikih" (dijelili smo letke vijećnicima i tražili ih da nam pomognu u rješavanju naših zahtjeva)
 4. Sudjelovali smo i u radu same sjednice
 5. Na inicijativu SOMK-a, 13. listopada 2016. godine održan je sastanak u Gradskom uredu za obrazovanje, kulturu i sport.

GRAD JE SPREMAN UDOVOLJITI našim zahtjevima:

 • različitim mjerama postupno će se smanjivati broj djece u grupama
 • 16. veljače 2015. godine donesen je Plan mreže dječjih vrtića na području grada Zagreba
 • povećat će broj trećih odgojitelja/ca za 60-ak osoba
 • prehrana je standardizirana, ujednačena, transparentna, napravljeno je 220 jelovnika s izračunima nutritivnih vrijednosti, a svaki vrtić mora mjesečno "izvrtjeti 22 jelovnika"
 • 11/12 2016 g. donijet će se Plan i razvoj mreže dječjih vrtića
 • tražit će se najbolje rješenje za plaćanje stimulacija odgojiteljima/cama posebnih i kraćih programa u što ćemo se uključiti svojim prijedlozima
 • vrtićima će se povećati sredstva za kupnju igračaka i potrošnog materijala
 • u proračunu su osigurana sredstva za povećanje ustanova i objekata koji će imati video nadzor, sigurnosne brave i biti opremljena klima uređajima te sredstva za uređenje vanjskih površina i igrališta u suradnji s gradskom četvrti.

Pratit ćemo dinamiku i realizaciju datih obećanja. Od svojih zahtjeva nećemo odustati,a bude li trebalo nećemo se ustručavati ponovno organizirati prosvjede.

Članovi i članice SOMK-a, kolegice, kolege

Sindikat čine članovi, a snaga i uspjeh njegova djelovanja ovisi o brojnosti, informiranosti članova i članica, organiziranosti i aktivnosti. Zato Vas pozivam, izađite iz sjene, uštekajte se u SOMK jer mi pokazujemo rezultate. Samo zajedno smo jači!

Predsjednica, Božica Žilić